| Aydın Adnan Menderes Üniversitesi’nde yapılan oryantring yarışmasında, İzci Lideri Bülent Konan’ın hazırladığı Bozdoğan Anadolu ve Bozdoğan Lisesi öğrencileri, Aydın’da liseler arası Ocak bazında 15-16 yaş grubu ve 17-18 yaş grubu yarışmalarında il birinciliğini ve bir grupta da il ikinciliğini elde ettiler.
15-16 yaş grubunda Samet Çınar ve 17-18 Yaş Grubunda Mehmet Demirel il birincisi olurlarken, Gülizar Küllüoğlu 17-18 yaş grubunda il ikincisi oldu.
Oryantiring nedir?
Büyük ölçüde muhakeme becerisini gerektiren bir dayanıklılık sporudur. Herhangi bir işaretli rota yoktur. Oryantiringçi (ya da oryantiring sporcusu) koşarken harita ve pusula ile yön tayini yapmalıdır. Oryantiring Haritası arazi ile ilgili, tepeler, yer yüzeyi, engeller gibi detayları verir. Koşarak oryantiringde başarılı olmak için sporcu; mükemmel bir harita okuma becerisine, iyi bir konsantrasyona ve yüksek hızda koşarken en iyi rota için hızlı karar verebilme yeteneğine sahip olmalıdır.
Oryantiringciler, engebeli yüzeyde, zor ormanlık arazide ya da zor tepelik alanda koşarlar. Kelimenin tam manasıyla bir kros koşusudur. Bununla birlikte, ciddi anlamda vücut kuvveti ve çeviklik gerektirir. Değişik türlerde oryantiring etkinlikleri vardır; bireysel yarışlar ve bayrak yarışları, ultra-kısa park yarışları ve dağ maratonu gibi etkinlikler mevcuttur. |